koka tortellinin i buljongtärningen
knaperstek baconet
rensa kycklingen och skär i bitar
stek purjo,paprika och champinjoner
lägg ovanstående i en smord eldfast form
blanda curry, salt och peppar med den ovispade grädden
och häll över formen
riven ost uppepå
in i ugn ca 200 grader tills allt har blivit varmt
10 dl kokt pasta
500 gr köttfärs
1 lök
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 msk ketchup
2 krm oregano
1 tsk salt
Svartpeppar
200 gr fetaost
2 1/2dl grädde
3 dl creme fraiche
2 msk chilisås
Gör så här:
Häll den kokta pastan i en ungsfast form.
Hacka och bryn lök, purjo och vitlök i lite olja.
Bryn köttfärsen och blanda med lökarna, oregano, salt , peppar, ketchup och 100 gr fetaost i tärningar.
Blanda med pastan.
Koka ihop grädde, creme fraiche och chilisås. Häll såsen över pastan. Riv över fetaost och gratinera i ugnen .
200 grader i ca: 20 min.
Tina torskfilen
blanda lök,kräftost och creme fraiche
lägg fisken i en smord gratängform
salta och peppra fisken
bred oströran över fisken
strö över riven ost
grädda i ugn 200 grader i ca 20 min
servera med potatis o grönsaker/sallad
800 gram falukorv
1 röd lök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (pressad)
1 burk creme fraice (paprika chili)
2 dl vispgrädde
1 burk tacosås valfri styrka ( jag hade medium )
1 msk fransk senap ( dijon )
1 påse Mozzarela
Gör så här:
skär korven i strimlor, hacka rödlök och den vita löken
lägg allt åt sidan och blanda ingredienserna till såsen, pressa ner en vitlök i såsen
smörj en ugnsform med lite margarin och varva sen korv och lök
Häll till sist över såsblandningen
sätt in i ugnen ca 30 min 200 grader
ta ut den efter den tiden och lägg på mozzarelaskivor sen in i ugnen ca 10 min igen, tills osten smält.
servera med Ris o sallad
Fläskkotletter med dragonsås (2010-02-02)
Kommentar: MUMS FILLIBABBA Såsen kan man helt enkelt slicka i sig utan problem ;)
500 gram benfri fläskkotlett
5 dl grädde
1 halv hackad gul lök
1 buljongtärning
salt
vitpeppar
oregano
persilja
Gör så här:
skiva kotletterna i ganska tunna skivor
hacka löken
bryn kotletterna i en stekpanna med lite margarin, krydda med salt peppar och lite oregano
ta bort de brynta kotletterna och bryn sen löken mjuk i smöret.
tillsätt grädden, dragon och ev mer salt, klipp även över lite persilja.
Man får helt enkelt smaka sig fram.
Lägg sen i kotletterna ig såsen så att de blir genomvarma.
servera med ris / potatis sallad & grönsaker
Himelsk fläskfilegryta (2010-03-14)
Kommentar: SuperGOD rätt som kan få ALLA ATT SMÄLTA
600 gram fläskfile
2 pak bacon
5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 köttbuljongtärning
1 1/2 tsk sambal olek
3 msk tomatpure
3 msk soja
1 röd lök
idealmjöl
ev vatten att spä med
svartpeppar
salt
Gör så här:
strimla fläskfilen och bryn den i en panna, lägg upp det brynta köttet på en tallrik
och bryn därefter baconet, lägg även det på tallriken och bryn sen rödlöken i baconfettet.
blanda ner allt i grytan igen och strö över lite idealmjöl, blanda ut med en skvätt vatten.
häll sedan i övriga ingredienser, jag började med creme fraichen, sen sambal olek,tomatpure, soja och sist grädde. låt koka ihopa och smaka av, ev får man krydda mer med svartpeppar o ev spä med mer vatten el grädde.
Gör salladen under tiden du fixar pastan/riset/potatisen
själv hade jag pasta till och det var såååå gott!!
4 Laxfileskivor
4 dl matlagningsgrädde
300-400 gram kräftmjukost
salt, peppar och ev lite dil
Gör så här:
Lägg laxfileerna i en smord ugnsform och salta o peppra på bägge sidorna, blanda ihopa grädden med kräftosten,lite salt o peppar och ev dillen...häll såsen över laxen.
grädda i 200 grader i ca 20-25 min.
servera med kokta grönsaker/sallad ris/ potatis
en rätt som jag varmt kan rekomendera och lätt att tillaga.
krämig vitlökslax (2010-05-08)
Kommentar: sååå jättegott och laxen den smälte i munnen
4 bitar laxfile
3 dl vispgrädde
1 pkt cantadou ost vitlök/örter
1/2 kg räkor
citronpeppar
salt
ev lite svartpeppar
Gör så här:
lägg laxfileskivorna i en lättsmord ugnssäker form
salta och peppra
Vispa ihop såsen på grädde och ost och krydda med salt och citronpeppar
häll såsen över fileen och sätt in i ugn 200 grader i ca 20-30 minuter
skala under tiden räkorna ( ja jag valde att skala själv eftersom jag hört att inlagda räkor inte är gott att servera till varm mat?)
och koka riset
skiva kasslern i tunna skivor och bryn de som hastigast i lite smör i en stekpanna
Lägg sen över dom lite omlott i en ugnsform
Häll ner creme fraichen i stekpannan där kasslern har brynts, tillsätt tomatpure,senap,persilja och kryddor..smaka av och spä med grädden för att få lite mer sås
Strimmla paprikorna och lägg ner dom i såsen
låt puttra en liten stund och häll sen över såsen över kasslerskivorna
Grädda i ugn 200 grader i ca 20-30 min
Servera med ris & sallad
800 gram fiskfile ( jag hade torsfileblock 2 st a 400 gram)
3-4 dl creme fraice (jag hade 4 dl)
3 dl vispgrädde
4 msk hummerfond
200 gram krabbstick
1/2 purjolök
1/2 fiskbuljongtärning
salt
citronpeppar
dill
Gör så här:
Tina upp fiskblocken och lägg dom i en smord ugnsform
salta och peppra på fisken
strimla purjolöken och dela krabbsticken i bitar och lägg det över fisken
Blanda grädde, creme fraice, fond och dill i en skål och smula ner fiskbuljongtärningen
Häll gräddblandningen över fisk,purjolök och krabbstick
sätt in i ugnen på 200 grader i ca 40-45 minuter
servera med kokt potatis och gröna ärter tex
Lövbiffsgryta (2010-10-18)
Kommentar: Jättegott var detta och väldigt lättlagat och passar lika bra till vardags som till fest
skala och hacka löken
strimla lövbiffen
bryn lök och kött i lite smör i en stekgryta,tills köttet fått fin färg
Tillsätt vatten och buljongtärningarna och låt puttra en stund
Tillsätt sedan dijonsenap,soja och creme fraiche, låt puttra på svag värme tills riset kokat klart
Servera med grönsallad
(jag kryddade även såsen med lite dragon)
Mammas Fläskpankaka (2010-11-08)
Kommentar: fläskpannkaka som man fick i skolan typ. *MUMMA*
Börja med att klippa baconet i småbitar och bryn det i ett stekjärn
blanda mjöl och salt i en stor skål
vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet
( jag använder elvisp )
blanda i resten av mjölken sakta medan du vispar,
knäck ner äggen och vispa tills alla ägg är upplösta
smöra en braspanna med lite margarin
lägg i baconet i braspannan och fördela det jämt.
slå över smeten
GRädda sen i 225 grader i ca 30-40 minuter
servera med lingonsylt!
blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla en stund
blanda sen ner äggen, ajvar, färs, salt o peppar och smulad fetaost
forma smeten till en limpa och lägg i en smärad form
Lägg äver baconskivorna på limpan och grädda sen den i 200 grader i ca en timme
600 gram fläskfile
200 gram rökt skinka
200 gram färska champinjoner ( jag hade på burk)
4 dl grädde
1/2 kalvbuljong
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta (pressad)
3 msk senap (slotts orginal hade jag hemma)
3 tomater
riven ost till topping (gärna parmesan) jag hade blandat
Gör så här:
börja med att rensa och skiva fläskfilen i lite tunnare skivor, banka ut dom en aning och salta och peppra.
stek fläskfilen, lägg köttet till sidan och vispa ur stekjärnet med två dl vatten.
Häll stekbuljongen i en gryta så länge
Skiva tomaterna och bottna en ugnsform med dessa, lägg köttet ovanpå
strimla den rökta skinkan och strö över det på tomat o kött.
champinjonerna fräses en stund och läggs sen överst i formen
blanda ner grädde,buljong,senap och vitlök i buljongen och häll såsen över köttblandningen
sätt in i ugnen 225 grader i ca 25-30 minuter
Jag serverade med sallad och rösti
Annettes köttgryta (2011-03-02)
Kommentar: *SMASKIGT* för att vara gjord av mig och utan något Recept ;))
700 gram ryggbiff
1 röd paprika
1 burk champinjoner
1 gul lök
1 1/2 tsk sambal olek
1 1/2 dl creme fraiche
ca 3 dl grädde
kinesisk soja
lite tomatpure
1 burk babymorötter
salt,vitlökspeppar
guldsoja för färgens skull
Gör så här:
börja med att hacka lök,strimla paprikan och skär svampen i mindre bitar
strimla sen köttet
Börja med att bryna köttet i en stekgryta och salta lite
när köttet är brynt så häll i resten av hacket och låt alltsammans bryna en stund tillsammans,
här kryddade jag även med vitlökspeppar och liiite mer salt
När allt är brynt så hällde jag på vatten så att det nästan täckte ingredienserna.
låt allt småputtra ca 10 minuter
därefter hällde jag i creme fraiche och grädde..
sen kinesisk soja,sambal olek, tomatpure och morötterna..
Låt puttra på svag värme tills det tjocknar en aning..
smaka av och se vad som mer kan behövas. Jag testade mig fram och det blev god smak på grytan,
har som sagt inga exakta mått.
Dillkötts gryta (2011-03-08)
Kommentar: SÅÅÅ ENKELT OCH SÅÅÅ GOTT OCH KÖTTET SMÄLTER I MUNNEN PÅ EN!!
1 kg fläskkött ( jag använde 600 gram fläskfile, 2 kycklingfileer och 2 benfria kotletter )
1 paket frusen dill ( finns i frysdisken i de flesta affärer)
8 dl vatten
2 1/2 kött eller kalvbuljongtärningar (jag hade kött)
5 dl grädde
ca 2 msk ättika 12 % ig
ca 3-4 msk strösocker
salt och vitpepper
maizena för redning ifall såsen är tunn.
Gör så här:
Börja med att skära köttet i lagom stora bitar
bryn köttet snabbt i en stekgryta.
När köttet har brynts klart så häll på vattnet och smula ner buljongtärningarna
låt koka i buljongen i ca 40 minuter, (skumma av om det behövs)
Häll sedan i grädden och smaka av med ättika,socker,salt och peppar
låt sjuda ytterligare en stund och häll slutligen i dillen.
ev får man göra en redning på maizena och kallt vatten för att få såsen lite tjockare.
Servera med ris eller kokt potatis och kokta morötter